Valtuutettu Mikko Salmi kirjoitti erittäin ylimielisen kirjoituksen 7.8.18 julkaistussa FORUM24 lehdessä. Ensin ajattelin, että en tuhlaa aikaa enkä mustetta moiseen kirjoitukseen, mutta päätin kuitenkin kirjoittaa, kun niin monet kirjoituksesta tyrmistyneet oulunsalolaiset sitä minulta pyysivät.

Kirjoituksessa Salmi ylistää Oulun hienoutta ja suuruutta. Siinä hän onkin oikeassa, Oulu on hieno kaupunki, ja tässä myös Oulunsalo lentokenttineen Salmelle tuntuu kelpaavan. Palveluja reuna-alueille ei kuitenkaan pitäisi järjestää, vaikka siellä maksetaan samalla tavalla veroja Oulun pohjattomaan kassaan kuin kanta-Oulussakin.

Salmen mukaan Oulu tarvitsee yhtenäisen poliittisen tahdon. Siinäkin hän on oikeassa. Sitä Salmi ei kuitenkaan mainitse, että yhtenäinen poliittinen tahto hänen mielestään on se, mitä hän haluaa. Jos toiset haluavat jotain muuta kuin hän, se on sitten kyläpolitikointia. Salmi toi esille tämän oman tahtonsa kevään valtuustossa, jossa hän uhkasi erota hallituksesta, jos valtuusto ei suostu hänen tahtoonsa.  Hänellä on tainnut mennä ohi se, että valtuusto on edelleenkin kaupungin ylin päättävä elin eikä hallitus, vaikka hän siinä istuukin. Toistaiseksi myös demokratiassa asioista äänestetään ja enemmistön tahto voittaa, vaikka se olisikin eri kuin Salmen.

Jotta tästä kyläpolitikoinnista päästäisiin, mitäs jos tehtäisiin jatkossa niin, että Salmi huolehtii reuna-alueiden ja siten tasapuolisesti koko Oulun palveluiden kehittämisestä hallituksessa ja valtuustossa, niin me kyläpoliitikot voimme keskittyä muihin asioihin. Nythän on niin, että hallitus jatkuvasti syöttää valtuustolle esityksiä erityisesti reuna-alueiden palveluiden karsimisesta. Jos ei Salmi niitä puolusta, niin meidän on se tehtävä.  Jonkunhan niitäkin on puolustettava vai pitääkö reuna-alueiden valtuutettujen istua vain tuppisuuna ja hyväksyä kaikki esitykset sellaisenaan? Valtuustossa jokaisella kuitenkin on yksi ja täysin samanarvoinen ääni, myös meillä reuna-alueilla asuvilla. Pitääkö se jättää käyttämättä?

Jokainen valtuutettu on saanut äänestäjiltään samanarvoisen mandaatin toimia valtuustossa. Joku on siellä kylänsä edustajana, joku jonkun muun etupiirin edustajana. Yksikään meistä ei ole täysin neutraali, ei myöskään Mikko Salmi, johan siihen meillä kaikilla vaikuttaa mm. oma poliittinen ryhmämme ja sen ideologia ja arvot. Jokainen tavalla tai toisella ”kosiskelee” omia äänestäjiään, myös Mikko Salmi tälläkin kirjoituksellaan. Myös kanta-Oulun palveluita puolustavat ja siellä asuvat ovat Salmen määritelmän mukaan kylä- vaiko tässä tapauksessa kaupunkipolitiikkoja?

Tällaisella kirjoittelulla ei ainakaan yhteistyö valtuustossa parane eivätkä jännitteet vähene. Ei suinkaan se ole yksipuolisesti vain entisten ympäristökuntien valtuutettujen vastuulla vaan myös kantaoululaisten valtuutettujen tulee vihdoin ymmärtää, että uusi Oulu on eri kuin vanha Oulu. Onneksi valtuustossa on enemmistö niitä, jotka sen ymmärtävät!

Salmelle tekisi hyvää tulla käymään vaikka Oulunsalossa ja tutustua samalla koko Oulun nykyisyyteen historian sijaan ja katsoa kuinka kyläpolitiikalla tehdään hyvää ja kaikkia kaupunkilaisia nöyrästi kuuntelevaa politiikkaa.

Latekoe Lawson Hellu

Kaupunginvaltuutettu, Vihr.

Kyläpolitiikko Oulunsalosta

 

Julkaistu FORUM24-lehdessä 14.8.2018