Oulun kaupungissa toteutettiin kuntaliitos 2013. Silloin ei reuna-alueiden kunnat liittyneet Ouluun, niin kuin usein virheellisesti edelleenkin esitetään vaan kaikki viisi kuntaa lakkautettiin ja liitettiin uudestaan yhteen Uudeksi Ouluksi. Tuskin nuija oli kolahtanut pöytään, kun alkoi armoton vanhojen reuna-aluekuntien jyrääminen vanhan kanta-Oulun politiikkojen taholta. Palvelut pois reuna-alueilta alkoi kuulua joka paikasta. Kun vanhojen reuna-alueiden kuntien valtuutetut eivät suostuneetkaan nöyrtymään ”viisaimpiensa” edessä, asiat menivät nopeasti solmuun.

Oulussa on nyt muutamassa viimeisessä valtuuston kokouksessa keskusteltu palveluverkosta ja erityisesti siinä kouluverkosta. Valtuusto päätti asiat eri tavalla kun hallitus oli ne esittänyt ja tätäkös on muutaman valtuutetun vaikea sulattaa. Valtuusto on kuitenkin edelleen se korkein päättävä elin ihan kuntalain mukaankin eli näin on toteutettu vain demokraattista päätöksentekoa. Demokraattiseksi ei sen sijaan voi sanoa sitä, että jotkut poliittiset ryhmät pyrkivät aina uudestaan ja uudestaan tuomaan päätettäväksi niitä asioita, jotka oli jo päätetty useaan kertaan aikaisemmin. Eli runnomalla ja väsyttämällä pyritään saamaan asiat läpi.

Varsinaisen vastenmielistä kuitenkin on se, että nämä huonot häviäjät, eivät kestäneet tappiotaan ja nimittelevät meitä reuna-alueiden valtuutettuja halventavasti ja alentuvasti kyläpolitiikoiksi, kun ajamme reuna-alueiden asiaa. Heidän mielestään emme kykene katsomaan kuin oman kulmakuntamme näkökulmasta asioita ja puhummekin vain kuulemma niistä.

Voisiko näkökulman kääntää niin päin, että kuka näistä kaiken osaavista ja tietävistä valtuutetusta on ajanut valtuustossa ja hallituksessa reuna-alueiden asiaa? Aivan niin, ei kukaan. Jos esimerkiksi hallituksessa olisi ajettu oikeasti ja tasapuolisesti koko Oulun asiaa, ei meidän ”kyläpolitiikkojen” olisi tarvinnut tehdä sitä, vaan olisimme voineet keskittyä myös muihin asioihin. Olisiko meidän pitänyt katsoa vieressä kun alueemme palvelut jyrätään yksi kerrallaan alas? Sittenkö emme olisi enää ”kyläpolitiikkoja”, kun emme sanallakaan reuna-alueita puolustaisi? Kuka sen sitten tekisi? Ei kukaan. Mehän nimenomaan katsomme koko Oulun aluetta, emmekä vain vanhaa kanta-Oulua.

Haluaisin muistuttaa vielä, että me jokainen olemme saaneet äänestäjiltämme samanarvoisen mandaatin toimia valtuustossa. Joku on siellä kylänsä edustajana, joku jonkun muun etupiirin edustajana. En usko, että yksikään meistä on ihan täysin neutraali, johan siihen meillä kaikilla vaikuttaa mm. oma poliittinen ryhmämme ja sen ideologia ja arvot. Nyt kuitenkin jotkut tuntuvat uskovan, että he ovat tärkeämpiä kuin toiset. Voin sanoa, että eivät ole.  Hallitukseen eivät myöskään äänestäjät ole äänestäneet ketään suoraan vaan jäsenet on sinne oman puolueen esittämiä, kuka milläkin perusteella. Valtuustossa jokaisella meillä on yksi ja täysin samanarvoinen ääni, myös meillä reuna-alueilla asuvilla. Myös meidän äänestäjillämme on ollut jokaisella yksi samanarvoinen ääni, myös niillä reuna-alueilla asuvilla.

Edellisessä valtuustossa näimme myös sen ala-arvioisen näytelmän, että pari jäsentä uhkasi erota hallituksesta, jos he eivät saa tahtoaan läpi. Uskomattoman lapsellista toimintaa, varsinkin kun ei sitten kummastakaan löytynyt niin paljon miestä, että olisi uhkauksensa toteuttanut. Tässä piilee vanhan kasvatuksellinen viisaus, kun tarpeeksi uhkailee, kukaan ei kohta ota tosissaan.

Toivon osaltani, että tämä jatkuva vääntö kouluverkosta päättyy tähän. Tosin palaamme lukioiden osata vuoden kulutta asiaan mutta toivon, että silloin päätökset tehdään faktojen ja koko Oulua koskevien, tasapuolisten selvitysten perusteella. Toivon myös, että lapsellinen toisten valtuutettujen nimittely, vähättely ja muu kiukuttelu loppuu tähän ja osaamme tehdä töitä jatkossa toisiamme kunnioittaen koko Oulun, myös niiden reuna-alueiden hyväksi.