Oulun kaupungin suurkouluissa on useita satoja tabletteja ja kannettavia tietokoneita. Näitä koneita ladataan käytännössä vuoden jokaisena päivänä. Laitteet ovat varastoituna ja latauksessa erillisissä latausvaunuissa. Oulu voisi toimia esimerkkinä ja hyödyntää aurinkoenergiaa laitteiden latauksessa.

Toiminnan hyödyt painottuvat energiansäästöön sekä ympäristötietoisuuden lisäämiseen. Samalla saadaan arvokasta kokemusta siitä, miten aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää tulevaisuudessa. Tällaiset ratkaisut tulevat yleistymään koko maassa ja Oulun kaltaisen teknologiakaupungin kannattaa olla kehityksen kärjessä. Esimerkiksi yleistyvien sähköautojen latauspisteitä voisi valjastaa toimimaan aurinkoenergialla. Hyödyiksi voidaan laskea myös paloturvallisuuden parantuminen. Tällainen toiminta pakottaa koulut panostamaan latauspaikkojen laatuun ja sijaintiin. Kun latauspaikat vakiintuvat, voidaan silloin myös panostaa niiden paloturvallisuuteen.

Toiminta voidaan aloittaa ensin yhdestä suurkoulusta. Aluksi koulusta kartoitetaan mahdolliset tablettien latauspaikat ja suunnitellaan aurinkopaneelien asennus. Kun tästä on saatu kokemuksia, toimintaa voidaan laajentaa toisiin kouluihin.

Valtuustoaloite 24.2.2020

Latékoé Lawson Hellu (vihr.)