Oulussa on meneillään rujo kulttuurin ja sivistyksen alasajo. Sen taustalla ovat häärineet yliopiston hallitus ja osa kaupungin johtavista virkamiehistä työryhmissään.
Ehdotuksissa on useita ristiriitaisuuksia. Samaan aikaan yliopiston rehtori on lakkauttamassa hyvin toimivaa Linnanmaan eläinmuseota ja siirtämässä sen rippeitä Ainolaan kaupungin maksettavaksi. Vastaavasti sivistys- ja kulttuuritoimen johtaja on lakkauttamassa Ainolan museota. Saumatonta yhteistyötäkö? Ovatkohan miehet etukäteen keskenään puhuneet absurdista ideastaan?
Kenties työryhmän absurdi ehdotus syntyikin jo pari vuotta sitten. Tuolloin Luupin johtaja Jonna-Marleena Härö kertoi Forum24-lehti haastattelussaan, että Linnanmaan eläinmuseon siirtoa Myllytullin alueelle tulee harkita. Hän paljasti myös sen, että Ainolan rakennuksen jatkokäyttöä on mietitty.
Kaikesta tästä meille valtuutetuille on syntynyt sellainen käsitys, että kaupunkimme kulttuuritoimen keskeiset vaikuttajat eivät ole kulttuuripääkaupunkihankkeen takana. Lisäksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta on pidetty tiukasti pimennossa museoiden lakkauttamisista. Esimerkiksi tynkäeläinmuseon siirtoa Ainolaan lautakunta ei ole päässyt asianmukaisella tavalla käsittelemään. Osasyynä tähän lienee on myös lautakunnan alle kuuluvien asioiden suuri määrä. Nyt olisikin mahdollisuus siirtää kulttuuriasiat lautakunnasta perustettavaan kulttuurijaostoon.
Muutama päivä sitten Kaleva-lehdessä Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen vaati Oululta rohkeutta ja moninaisuutta. Kaupungin yksi keskeinen vetovoimatekijä on hänen mukaansa museot. Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa on meneillään useita museohankkeita. Meilläkin on yksi – alasajohanke. Siirretäänkö kulttuuripääkaupunki-hanketta vuoteen 2046 vai säilytetäänkö Kierikki, maakuntamuseo Ainolassa ja eläinmuseo Linnanmaalla? Unohtamatta Sanginjoen suojelua.
Säilyttämisen ja suojelun puolesta
Valtuutetut:
Mauno Murtoniemi
Esa Aalto
Anne Snellman
Kaarina Kailo
Latekoe Lawson Hellu
Julkaistu sanomalehti Kalevassa 4.1.2018